23 Nisan 2013 Salı

İMAMOĞLULU OLMAK


İmamoğlulu Olmak 
Şamil Yazan
Araştırmacı-Yazar

         Üniversite yıllarımda Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nden arkadaşlarımız vardı. Elbistanlı arkadaşlarımızın hiçbir zaman Kahramanmaraşlıyız demeyip, biz “Elbistanlıyız” demeleri her zaman dikkatimi çekmiştir. Bu durum Kozanlıların her zaman Adanalıyız demeyip biz “Kozanlıyız” demelerini aklıma getirirdi. Bunun nedeni ne diye sık sık düşünürdüm.  Tarih bölümünde okuduğum için Kahramanmaraş ve Adana tarihleri üzerinde araştırmalar yapmıştım. Araştırmalarım sırasında bu sözlerin altında belli bir “tarih şuurunun” yattığını gördüm. Çünkü Elbistan Dulkadirlioğulları’nın beylik merkezi idi. Ayrıca Kozan eskiden sancak idi. Ayrıca Kozan, Osmanlılar zamanında Kozanoğulları’nın  merkezi sayılırdı. Kozanoğulları, Osmanlıların Kozan’a girmesine engel olmuşlardır. İşte bu tarih şuuru Elbistanlıların, Elbistanlıyız ve  Kozanlıların, Kozanlıyız demelerindeki vurgunun gerçek sebebidir.
            Bu durum bana neden İmamoğlu’nda bir tarih şuurunun yaygınlaşmadığını da ip uçlarını veriyordu. Çünkü İmamoğlu tarihi üzerine araştırma yaptığın zamanlarda sık sık şu cümleyle muhatap oldum :”İmamoğlu’nun tarihi mi var? İmamoğlu dünkü mesele”. Burdan çıkardığım sonuç şuydu: Bir şehir veya  bir millet ancak tarih şuuru ile kendi kimliği bulabiliyordu.İşte“İmamoğlulu Olmanın Şuurunun” uyanması için tek reçetesi de İmamoğlu Tarihinin öğrenilmesinden geçmektedir.
            Peki İmamoğlu’nun denildiği gibi tarihi yok mu? İmamoğlulu olmanın  şuurunun uyanması için neler yapılmalıdır? Elbetteki İmamoğlu’nun tarihi var. Özellikle Milli mücadele döneminde büyük kahramanları vardır. Roma –Bizans döneminden kalma yapılar vardır. Peki bunlar biliniyor mu? İşin acı tarafı da oya…..!Tabi ki hayır. İşin ilginç yanı şehit mezarlarına dahi sahip çıkmadığımız gibi haberimiz dahi yok. İmamoğlu’nda tarih şuurunun uyanması ve kendi kimliğini bulması için işte yapılması gerekenleri aşağıya madde madde belirtiyorum.
1.İmamoğlu tarihi üzerine çalışma yapanlar desteklenmeli ve İmamoğlu Tarihi alanında yapılan çalışmalar yayınlanmalıdır. ( Mesela Fikret Aslan ve benim çalışmam)
2. Milli Mücadele kahramanların isimleri sokaklarımıza, caddelerimize, parklara ve hatta okullara dahi ismi verilmelidir. ( Mesela Kırmızı Osman Caddesi gibi)
3. İmamoğlulu şairlerimizin çalışmaları yayınlanmadır. Benim tespitlerime göre üç şairimiz  vardır. Şairlerimizin şiirleri kaybolma tehlikesi karşısındayız. Çünkü şairlerimizin ikisi hayatta değildir.  ( Mahmut Anılan, Aşık Fidanî ve Hacı Duran Köse)
4.Milli Mücadele kahramanlarının ve Ermeniler tarafından şehit olanların mezarları yaptırılmalıdır. ( Ağzıkaraca Köyü’ndeki şehit mezarlığı yıkık halde)
5.İmamoğlu tarihi ve kültür yapısın hakkında konferanslar   düzenlenmelidir.
            Şimdilik tespitlerin bunlardır.Bu tekliflerimin İmamoğlu’nda tarih şuurunu uyandıracağını ve kendi  kimliğini bulmasında etkili olacağını düşünüyorum.Ayrıca bende kendimce İmamoğlu Tarihi üzerinde çalışmaktayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder