23 Nisan 2013 Salı

CAMİLİ KÖYÜ'NDE BİR KORE GAZİSİ



Camili Köyü’nde  Bir Kore Gazisi
Şamil Yazan

Camili Köyü üzerine araştırma yaparken Kore Harbi’ne katılmış bir gazimizin hayatta olduğunu öğrenmiştim. Hem tarihe not düşmek hem de dergimize ilginç bir yazı oluşturmak amacıyla Kore gazimizle konuşmaya karar verdim.

Kore gazimiz: Kore Harbi’ne katıldığı için köyde Korali diye bilinmekteydi. Nüfusta  ismi Ali Şimşek diye geçmektedir. 77 yaşında esmer, uzuna yakın boydaydı. Sohbetimiz sırasında elinden sigarasını hiç düşürmemişti.

Kore’ye gitmek için İzmir’den bir gemiye binmişler. Otuz gün sonra Kore’ye varmışlar. Kendileri için hazırlanmış çadırlara yerleşmişler. Vardıkları gibi üzerlerine top mermileri yağmaya başlamış ve dokuz şehit vermişler. Günde sekiz veya dokuz şehit verdikleri oluyormuş.  Bir gün bacağından yaralanmış. Yaralandığının farkına varamadan potini kanlara bulanmış. Meçe Hastanesi’nde yedi gün yatmış.  Hastaneden çıkar çıkmaz cepheye geri dönmüş. Savaşta ölenleri kendilerine siper yaparak kurtulduklarını belirtti.  Amerikalıların bir askeri için  bile binlerce  helikopter kaldırdıklarını ve binlerce mermiyi bile harcamaktan çekinmediklerini gördüğünü belirtti. Oysa Türkiye’nin Kore Savaşı’nda “benim bir askerin bin düşmana bedel mantığı” ile fazla cesaretli davrandığını ve  çok fazla şehit verdiğini belirtti.  Ama her şeye rağmen Türkiye’nin kendilerine sahip çıktığını belirtmekten de geri durmadı. Hatta Türkiye’nin kendilerini Süveyş Kanalı’nda karşıladığını belirtti.  Ayrıca Camili Köyü’nde  Mehmet Metin ve  Ali Altunbaş’ında Kore Savaşı’na katıldığını belirtti. İki madalya aldığını  ve bunlardan birini Amerikalıların Kore’deyken taktıkların belirtti. Sık sık şu cümleyi söylediğini” Allah kimsenin toprağında savaş göstermesin.” ve” Kore savaşı’ndan kurtulmak gerçekten bir mucize idi.” daha dün gibi hatırlarım. Allah gazimize uzun ömürler versin.

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. KORELİ ALİ emmi Allah rahmet eylesin güzel insan ne mutlu bana senin gibi güzel bir insanı tanıdım .

    YanıtlaSil