24 Nisan 2013 Çarşamba

İMAMOĞLU ÜZERİNE YAZILMIŞ İLK CİDDİ ÇALIŞMA



Kitabın adı: Sosyal ve Kültürel Yapısıyla İmamoğlu Tarihi. Kitap 154 sayfadan oluşmaktadır. Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İmamoğlu’nun Coğrafi yapısı ve adı üzerinde durulmuştur. İkici bölümde İmamoğlu’nun Tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Yazar İmamoğlu Tarihi’ni Roma-Bizans zamanından Cumhuriyet zamanına kadar getirmiştir. Üçüncü bölümde ise İmamoğlu’nun sosyal ve Kültürel yapısı üzerinde durmuştur. İmamoğlu’nun şairleri, anonim hikâye ve şiirlere ve Türkmenler hakkında bilgiler verilmiştir üçüncü bölümde. Yazar ayrıca ek bölümünde İmamoğlu’nun bazı köyleri hakkında bilgiler vermiştir.
Yazar bu eserin üzerinde 6 yıldan fazla çalışmıştır. Çalışmayı yaparken İmamoğlu’nun birçok köyleri gezmiştir. Fotograf derlemesi yapmıştır. Ayrıca İmamoğlu’nun tarihi mekânlarını gezerek fotoğraflamıştır. Ayrıca ulaşabildiği yabancı kaynaklara ve Osmanlı arşivine de ulaşabilmiştir. Yazarın eseri üzerine Kayserili Şair ve Yazar Ergül Sırkıntı kitap için: “Değerli tarihçi Şamil YAZAN Bey’in yayımlamış olduğu Sosyal ve Kültürel Yapısıyla “İMAMOĞLU TARİHİ” adlı kitabı inceledim. İçeriğe baktığımda Kökleri o coğrafyada olan bir insan olarak çok heyecanlandım. Yazar İmamoğlu halkına değerli bir eser kazandırmış. Sanırım İmamoğlu tarihi hakkında bugüne kadar yazılanların en ayrıntılısı ve en derli toplusu. Kitabın en önemli özelliği ise bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinin Yazar tarafından çok iyi kullanılmış olması. Yazar mümkün olduğu ölçüde belgelere ve ciddi tarihçilere eserinde yer vermiş. Eserde İmamoğlu İlçemizin sadece tarihi değil sosyolojik, edebi, kültürel hayatından örnekler sunulmuştur.” Demiştir.
Kitap üzerine en güzel ve ne orijinal yorumlardan birisini adını bilmediğimiz bir öğrenci yapmıştır. Öğrenci kitabı şöyle tarif etmektedir: “İmamoğlu hakkında bildiğimiz birçok şey ne kadar yanlışmış. Biz sadece İmamoğlu’nu bir köprüden ibaret sanırdık.”
Kitaptaki bilgiler ilk defa yazar tarafından gündeme getirilmiştir. Bunlardan ilki İmamoğlu adının 1832’lerde geçtiğidir. Ayrıca 1853 ve 1876 tarihlerinde iki İngiliz haritasında da İmamoğlu adına rastlanmaktadır. İmamoğlu’na bağlı Koyunevi, Camili ve Saygeçit Mahallesi’nin Milli Mücadele’de etkin rol oynadığını ortaya koymuştur. Bunlara ilaveten İmamoğlu’nda Milli Mücadeleye katılan şahısların fotoğraflarını bulup yayınlamıştır. Eserde yayınlanan belge ve fotoğrafların birçoğu ilk defa yazar tarafından yayınlanmıştır. Bu yönüyle çalışma orijinal bir özellik göstermektedir.
Yazar kendisinden önce yapılan çalışmaların aksine ilmi bir disiplinle eserini kaleme almıştır. Kendisinin yaptığı çalışma ilk olmamakla beraber az önce belirttiğimiz gibi ilmi bir disiplinle ve uzun bir çalışmanın bir ürünüdür. Bu açıdan bakıldığında her İmamoğluluyum diyen bu kitabı muhakkak okumalı ve gelecek kuşaklara okutmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder