17 Haziran 2013 Pazartesi

İMAMOĞLU’NDA BİR KORE GAZİSİ


Şamil YAZAN
Her gün karşılaştığımız bir insandı Dede Taş. Ama gel gör ki Dede Bey’in bir Kore gazisi olduğu aklımın ucundan bile geçmezdi. Onun Kore Gazisi olduğunu öğrenince, onunla bir sohbet etmeye karar verdim. Bir ara bir fotoğraf makinesi bulup Adalet Mahallesi’ndeki bir kahvede buluştum. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki evine doğru yavaş yavaş gitmeye karar verdik. Yol boyunca madalyasını olup olmadığını sordum bana madalyalarını muhafaza ettiğini söyledi.
Dede Bey’in evine vardığımızda oldukça şaşırdım. Çünkü evi iki oda ve bir mutfaktan oluşmaktaydı. Çinkolu bir evdi ve oldukça mütevazı bir evdi. Bir Kore gazisinin nerdeyse ıssızlaşmaya başlamış evde tek başına kalması beni oldukça üzmüştü.
Dede Bey İmamoğlu’nun Alaybeyi Köyü’nden idi. 1930 tarihinde dünyaya gelmiş. 1950 tarihinden önce Ayşe Hanımla evlenmiş. Ayşe Hanım’dan 2 kız, 5 oğlan evladı dünyaya gelmiş. Ayşe Hanım 1996 tarihinde vefat etmiş. Eşinin evinin ölümüyle beraber yalnızlık başlamış.
Dede Bey, Kore Savaşı başladığında Mersin’de askerlik yapmaktaymış. İzmir’in Seferihisar’ına varmış. Orda bir müddet eğitim almış. İzmir Basmane’den Kore’ye doğru yola çıkmışlar. Yolculuk otuz bir gün çıkmış. Yolculuk denizde fırtına çıktığından bir gün uzun sürmüş. Kore Savaşı’nda Yıldız, Çorman, Berlin, Kumkale ve Vegas cephelerinde görev almış. Savaş esnasında düşmana esir düştüğünü belirtti. Bu esirlik sırasında başına bir şarapnel parçası düştüğünü belirtti. Maraş’ın Hartlap Köyü’nden Hüseyin Mercimek, Dede Taş’ı 5 km taşıyarak hayatını kurtarır. Rok Tümeni’nin hastanesinde tedavi görür. İyileşir iyileşmez doktordan cepheye gitmek için izin ister.
Kore Savaşı’nda birçok askerimizin şehit olmasına şahit olmuş. Türk askerlerinin Kumkale ve Vegas’da çok zayiat verdiğini belirtti. Hatta savaş esnasında çok kayıp verilen cephelerde genelde Türk askerlerinin çarpıştığını belirtti. Amerikalıların kayıpların çok olduğu cepheye gitmediklerini de belirtti.
Savaşın bitmesiyle beraber Süveyş Kanalı’nda Türkiye gösterişli bir karşılama ile karşılanırlar. İzmir’in Basmane’den tekrar yurda dönmüştür. İzmir’de karşılama sırasında şehit yakınlarının feryatları dağı taşı inletir.
Dede Taş’a Amerikalılar tarafından bir madalya verilmiştir. Daha sonra Kore tarafınfdan iki madalya ve bir rozet verilmiştir. Ayrıca Kore Cumhurbaşkanı ve Kore Generali tarafından teşekkür mektubu gönderilmiş.

Kore gazimiz Cumhuriyet Mahallesi’nin 28 numaralı sokağının 9 numaralı hanesinde hayatına devam etmektedir. Kore Gazimiz devletin ve toplumumuzun ilgisi beklemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder