30 Mayıs 2013 Perşembe

FİKRET ASLAN ve İMAMOĞLU İLÇESİ’NİN TARİHÇESİ


Fikret Aslan’ın yazmış olduğu “İmamoğlu İlçesi’nin Tarihçesi” isimli eserinin ismini ilk defa İmamoğlu’nun tarihi üzerine çalışmaya başladığım zaman duymuştum. Ama eserin nasıl bir bilgi ihtiva ettiğini tam olarak bilmiyordum. Üstelik kitabı nasıl bulacağımı bile bilmiyordum. Daha sonra öğrendim ki, kitap üç nüsha olup, birisi belediyede, diğeri Kemal Kutluca’da ve üçüncüsü de Fikret Aslan’ın çocuklarındaydı. Ben sadece belediye de olan nüshayı görebildim. Kemal Kutluca’daki nüsha, İmamoğlu’nda kaymakamlık yapan Recai Akyel’e verilmişti. Ama Recai Akyel’in tayinin başka yere çıkmasıyla beraber kitabın bu nüshası da kayboldu.  Diğer nüsha Fikret Aslan’ın İzmir’deki oğlundaydı. Anlayacağınız üç nüshayı da karşılaştırma imkânını bulamadım.
 Yazar, kafasında planladığı İmamoğlu Tarihçesi isimli eserinin ilk numunelerini İmamoğlu’nda yayınlanan gazetelerde yazar. Ama daha sonra çalışmasını kitaplaştırmak amacıyla İmamoğlu ile ilgili çalışmalarını gazetelerde yayınlamaz.
Benim görmüş olduğum nüsha: 29.7x 21 ebadındadır ve daktilo ile yazılıp matbaada ciltlendiği anlaşılmaktadır. Kitabın kapağı siyah renktedir. Ön kapağının orta kısmında “İmamoğlu İlçesinin Tarihçesi” ibaresi yazmaktadır. Sağ alt köşede 30.11.1990 tarihi ile 1937 tarihi vardır.1990 tarihinden kitabın bitiriş tarihi olduğu anlaşılmaktadır. Ama kitabın sonuna koyduğu 1993 tarihi Fikret Aslan’ın kitabın üzerinde daha sonra çalıştığını göstermektedir. Ayrıca kitaba sonradan ilaveler yaptığı kitaba düştüğü çeşitli notlardan anlaşılmaktadır. 1937 tarihi de İmamoğlu’nun kuruluş tarihi olması gerekir.
Fikret Aslan'ın tarafımızdan düzeltilerek
yayınlanan kitabı
Kitabında hiçbir yazılı kaynaktan yararlanmadığı anlaşılmaktadır. Ama İmamoğlu’nun ilk zamanlarına dair bilgiler vermesi açısından eser son derece önemlidir. Özellikle belediyeye ait bilgilerin doğruluk payı çok yüksektir. Çünkü kendisi belediyede memur olarak çalışmaktaydı. Belediyede çalışıyor olması eserine de yansımıştır. Çünkü eserde resmî bir hava vardır.
Belki yazara yöneltilecek en büyük eleştirilerin başında İmamoğlu’nu merkezi olarak ele alması yönünde gelebilir. Ama yazarın eğitim seviyesi ve İmamoğlu’nun o günlerdeki kültür ve sosyal seviyesi göz önün alındığında daha başarılı bir çalışma beklemek saçmalık olacaktır. Her şeye rağmen yazarın o tarihlerde böyle eser hazırlamaya çalışması dahi onun ne kadar ileri görüşlü olduğunu gösterir.
Kitaptan ilk önce öğrencilerin yararlandığı anlaşılmaktadır. Çünkü eser oldukça yıpranmıştır. Hatta bazı sayfalar birbirine yapışmıştır. İkinci yararlanan kişi ise İmamoğlu’nda kaymakamlık yapan Recai Akyel olmuştur.
Kitap oldukça düzensizdir. Hatta sayfa düzeni bile yoktur. Kitapta yer yer anlatım bozuklukları vardır. Bu yüzden yazarın anlatmak istediği ifadelere sadık kalarak bazı ufak tefek değişikliklere gidilmiştir. Fikret Aslan’ın bu çalışmasını yayına hazırlarken eserin özgün yapısını elimizden geldiğince bozmamaya çalıştık. Ama eserinin başlık düzenin iyi olmaması nedeniyle eserin başlık kısımları tarafımızdan tamamen değiştirilmiştir. Ayrıca eserdeki bazı bilgi yanlışlıkları da tespit edebildiğimiz kadarıyla düzeltilmeye çalışılmıştır.

Eseri tamamlayacağını düşündüğümüz İmamoğlu’na ait tüm fotoğraflar bizim tarafımızdan kitaba eklenmiştir. Ayrıca İmamoğlu’nda doktorluk yapan Doktor Ali Deniz’in İmamoğlu ilgili yazısı da eseri tamamlayacağı düşüncesiyle kitaba eklenmiştir.
Fikret Aslan’ı yakından tanıyan Kemal Kutluca ve Mahmut Anılan’ın Fikret Aslan ile ilgili yazısına da kitapta yer verilmiştir. Böylece az da olsa Fikret Aslan’ı tanıtma yoluna gidilmiştir.
Yazarın yeni yetişen nesle İmamoğlu’nun kuruluşundaki zorlukları anlatmak amacıyla yazdığı kitap; ne yazık ki yayınlayamamıştır.  Fikret Aslan, gazeteci Kemal Kurtluca’ya eserini ileride düzelterek yayınlamasını vasiyet etmiştir. İşte elinizdeki çalışmayla beraber bu vasiyeti yerine biz getirmiş oluyoruz.  Fikret Aslan hayatta olsaydı eseri düzeltirken bazı noktalarda bize kızacak veya tekliflerini bizimle paylaşacaktı. Ama her şeye rağmen eserin yayınlanmış olmasına sevinecekti. Eserin bölge tarihi üzerinde çalışmalara katkılar sağlaması dileğiyle.

( Bu yazı  tarafımızdan şu kitapta yayınlanmıştır Bkz.Fikret Aslan, İmamoğlu İlçesi’nin Tarihçesi, Yayına Hazırlayan Şamil Yazan, Adana 2008 sayfa 7, 8,9)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder