9 Mayıs 2013 Perşembe

MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI FARSAK AHMET


 1899 doğumlu olan Farsak Ahmet, lakabından anlaşılacağı gibi Farsak’tır. Farsak Ahmet’in babası, Feke taraflarından İmamoğlu İlçesinin Üçtepe Köyü’nün Menteş Mahallesi’ne yerleşmiştir.
Farsak Ahmet, I.Dünya Savaşı’nda İngilizler ve Araplarla savaşmıştır. Şam’da 3 yıl esir kalmıştır. Farsak Ahmet’in tabiriyle: “Arapların kölesi olmuşlardır” bu esirlik hayatında.  Bir gece yarısını fırsat bulduklarında Şam’dan kaçmışlardır. Bir ay sonra Adana’ya gelmiştir. Milli Mücadele zamanında Batı Cephesi’ne katılmıştır. Batı Cephesi’nde Yunanlıların uçağından düşen bir şarapnel parçası kafasına isabet etmiş. Şarapnel parçasını kendisi çıkarmış. Sabah kafası şişmiş. Doktora gittiğinde doktor kendisine: “Niye bana gelmedin” kızmış. Farsak Ahmet:”Ben bir düşman daha öldüremem mi diye düşünüyom. Sen kalkmış bana ne diyon” diye doktorla tartışmışlar.  Haymana’da sol bacağından yaralanmış. Yunanlıların,  kadınları camilere çivilediklerini görmüş. Atatürk ve İsmet İnönü kendisine imzalı fotoğrafını vermişler. Ama ailesi daha sonra bu fotoğrafları muhafaza edememişlerdir. Batı Cephesine 12 arkadaşıyla beraber katılmış ama iki kişi geriye dönebilmiştir. Savaş anılarını anlattığı zamanlarda ağladığı ve hiddetlendiği köylüler tarafından sık sık anlatılmaktadır. Savaştan sonra evlenmiştir. Yaptığı evlilikten 4 erkek ve 1 kız evladı olmuştur.
(Kaynak kişi Farsak Ahmet’in oğlu Hayri Özkan, Üçtepe Köyü Menteş Mahallesi’nde ikametgâh etmektedir. 17.04.2008 tarihinde Şamil YAZAN tarafından derlemiştir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder