26 Haziran 2013 Çarşamba

CAMİLİ KÖYÜ’NÜN TARİHİ


Şamil YAZAN
1.Camili Köyü’nün Coğrafî Konumu

Camili Köyü, Adana’nın İmamoğlu İlçesi’ne bağlıdır. İmamoğlu’nun kuzey-batısında olup; İmamoğlu’na 12 km mesafededir. Doğusunda Yazıtepe, batısında Musulu, güneyinde Alaybeyli ve kuzeyinde Tepecikören vardır.

2. Camili Köyü’nün Adının Menşeî

Camili Köyü kurulduğunda çevre köylerde cami yokmuş. Civar köyler namaz için Camili’ye gelirlermiş. Bu yüzden köyün adı Camili Köyü diye kalmış. Ayrıca Osmanlı kaynaklarında köyün ismi Cami ören olarak geçmektedir.

3. Camili Köyü’nün Tarihi

Gerek Camili Köyü’nde ve gerekse civar köylerde bulunan tarihî eserler: bölgenin geçmişinin eskilere kadar uzandığını göstermektedir. Ama kapsamlı bir çalışma yapılmadığı için bu konuda ayrıntılı bir bilgiye sahip değiliz. Camili ve çevresinin Türkleşmesi 14. yy olmuştur. Ama Anadolu’da çıkan Celali isyanları sebebiyle bölgeye yerleşen Türklerden geriye sağlam yapılar kalmamıştır. 18. Ve 19. yy da Camili ve çevresinde Sırkıntı Aşireti’nin söz sahibi olduğunu bilmekteyiz. Osmanlı Devletinin 19. yy da bölgede gerçekleştirdiği ıslahatlar neticesinde Berberlerin bir kısmı Ferzin Tepeleri( Camili Köyü’nün su deposu civarı)’ne ve diğer kısmı Camili Köyünün Üçtepe Köyü yolunda bulunan mezarlığın karşına  iskân edilirler. Köy 1865 tarihinde kurulmuştur. Köy bu tarihlerde Yukarı Sırkıntı Nahiyesinin idare merkeziydi. Daha sonraki bir tarihte Niğde’nin Dündarlı Köyü’nden gelen Mehmet Karakoca’nın şimdiki Camili Köyünün bulunduğu yere gelip yerleşmesiyle günümüzdeki Camili Köyü’nün temeli atılır. Ferzin Tepelerine iskân olunan Berberler de daha sonra şimdiki Camili Köyü’nün olduğu yere gelip yerleşmişlerdir. Milli Mücadele sırasında Camili’de Fransız karakolu olduğu bilinmektedir. Ayrıca Koyunevi Köyü’nde kurulan Sırkıntı Grup Komutanlığına ve Anadolu Müdafaayı Hukuk Cemiyetine diğer köyler gibi Camili Köyü’nde de katılanlar olmuştur. Camili Köyü’nde Milli Mücadeleye katılan şahısla bilebilenleri aşağıya yazdım.
ü  İsmail Uçkun
ü  Mustafa Ünsal
ü   Hacı Yalınız
ü  Kara Koca (Koyunevi Köyü’nde kurulan İaşe heyeti üyesidir ve Camili Köyü’nün kurucusu olarak bilinir.)

  Milli Mücadele zaferle sonuçlanınca Camili Köyü, Kozan’a bağlılığı sürer. Cumhuriyet zamanında Camili Köyü’ne Hayta, Horzum, Gacar, Manavlı gibi Yörükler gelip yerleşmişlerdir. Böylelikle köy tahmini olarak 600 haneye kadar ulaşmıştır. Ama Horzum ve Manavlılar İmamoğlu’nun merkezine göç etmişlerdir. Bu yüzden köyün nüfusunda azalma olmuştur. Camili Köyü, daha sonra İmamoğlu’na bağlanır. Camili Köyü’nde şu anda, bir ilkokul ve bir sağlık ocağı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder