13 Eylül 2013 Cuma

İMAMOĞLU KAYMAKAMLIĞININ YAPTIĞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Şamil YAZAN
Araştırmacı-Yazar

Eğitim, gençlik ve spor, sağlık, sosyal hizmetler, engelli, yaşlı kadın, kültür ve turizm ve tanıtımı, sanayi, ticaret ve istihdam, tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma ve altyapı, ulaşım ve çevre konularında İlçemizin sorunlarını değerlendirmek, tartışmak ve farklı görüşlere yer vermek üzere 28.04.2012 Cumartesi saat 10:00’da İmamoğlu Meslek Yüksek Okulu Toplantı Salonunda İmamoğlu Kaymakamlığı tarafından toplantı tertip edilmiştir. Toplantı, İlçe Kaymakamı Savaş Ünlü Bey’in öncülüğünde, Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Prof.Dr. Necdet Ünüvar,  Belediye Başkanı Kadir Altunköse, kamu kurum ve kuruluşları kurum amirleri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve iş adamların katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Toplantıda İlçenin acil çözüm bekleyen;  yüksek öğrenim yurdu  yapılması, okuma evinin kurulması,  SGK ilçe merkezi kurulması,  İlçemizin eğitim tesisi açısından zenginleştirilmesi,  İlçemizde stratejik tarım planlarının uygulanması,  İlçemizin tarihi ve kültürel potansiyelinin genişletilmesi, Çok amaçlı gençlik merkezleri kurulması, uygulamalı tarım lisesi açılması,  konularına değinilmiştir.

Yapılan toplantıyı çeşitli yönlerden incelenebilir ama ben İmamoğlu’nun Tarihi ve kültürel potansiyelinin geliştirilmesi maddesine değinmek istiyorum. Çünkü İmamoğlu Tarihi ve kültürü üzerine çalışmaları bulunan biri olarak herhalde bu konuda sözü olabilecek insanların başında gelmekteyim. Gerçi daha önce benim bu konuda çeşitli önerilerim olmuştu. İşte o önerilerime yenileri ekleyerek İmamoğlu Tarihi ve kültürel potansiyelinin geliştirilmesi konusunda nelerin yapılması gerektiğini belirteceğim.
1.Benim İmamoğlu Tarihi üzerine yazmış olduğum İmamoğlu Tarihi isimli eserim genişletilerek yeniden baskısı yapılmalıdır. Bu eseri öncelikle tüm İmamoğlulara dağıtılmalı ve İmamoğlu dışındaki tüm kütüphanelere gönderilmelidir. Böylelikle İmamoğlu’nun tarihi kimliği iyice anlaşılması sağlanmalıdır.
2.Fikret Aslan’ın İmamoğlu İlçesi’nin Tarihçesi isimli çalışması benim tarafımdan yayınlanmıştır. Bu eser tekrar yayınlanmalıdır. Bu eser İmamoğlu’nun merkezi olarak gelişimini anlatmaktadır.
3. İmamoğlu Şairler ve Ozanlar isimli antoloji çalışmam yayınlanmalı ve öncelikle İmamoğlulara dağıtımı yapılmalıdır. Daha sonra İmamoğlu dışındaki tüm kütüphanelere dağıtımı yapılmalıdır. Özellikle ozanlarımızın şiirleri kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ozanların bazıları şiirlerini defterlere kaydetmekte ve ozanların ölümünden sonra bu şiirler yavaş yavaş kaybolmaktadır. Bazı ozanlarımızın şiirlerini defterlere de kaydetmedikleri görülmektedir. Eğer bu çalışma yayınlanırsa Ozanlarımızın şiirlerini kaybolmasının da önüne geçilecektir.
4.İmamoğlu Belediyesi, İmamoğlu Kaymakamlığı ve İmamoğlu Meslek Yüksekoklu’nun işbirliği ile İmamoğlu üzerine bir sempozyum yapılmalıdır. Bu sempozyum daha sonra kitaplaştırılmalıdır. Böylelikle araştırmacıların ve akademisyenlerin İmamoğlu üzerine çalışması sağlanmış olacaktır. Ayrıca yarınlara kıymetli bir eser bırakılmış olacaktır.
5.İmamoğlulu on beşin üzerinde ozan ve şair vardır. Bu şair ve ozanların şiirleri toplanarak yayınlanmalıdır. Böylelilikle İmamoğlu’ndan yetişen şairleri ve ozanları da tek tek tanıma olanağına da sahip olacağız.
6.İmamoğlu’nda tarihi mekânların başında Koyunevi Köyü vardır. Koyunevi Köyü İmamoğlu’na çok yakın olması sebebiyle Koyunevi bu açıdan iyi değerlendirilmelidir. Öncelikle Koyunevi ile İmamoğlu arasında yol genişletilmeli ve bu yolun yanına yürüyüş parkurları yapılmalıdır. Daha sonra Koyunevi Köyü sokakları düzeltilmeli ve en sonunda da Koyunevi Köyü’nde bulunan mozaikler, hamam kalıntıları, Osmanlı mezarları ve tarihi mağaralar gün yüzüne çıkarılmalıdır.
7.İmamoğlu’nda hafta sonu piknik yapmak isteseniz böyle bir yer bulmakta zorlanırsız. Peki, böyle bir yer yok mu? İmamoğlu’nun Pekmezci Köyü’nün hemen alt tarafında bulunan Altın İni Mağaralarının bulunduğu alan piknik alanı olabilir. Altın İni Mağaralarında mağaralar, şelale ve tarihi taş yol vardır. Burada yapılacak iyi düzenleme ve birazda reklam ile İmamoğlu’nda iyi bir piknik alanı oluşacaktır. Ayrıca Üçtepe Köyünde bulunan Çıtlık ve Pınarınözü alanları da piknik alanı olacak yerlerin başında gelmektedir. Ancak buralarda çeşitli düzenleme çalışmaları yapılmalıdır.
8.İmamoğlu’nun  iki değerli ozanı olan Âşık Mahmut Anılan’a  Saygı Gecesi ve Aşık Fidani’yi Anma Gecesi düzenlenebilir. Böylelikle Âşıklarımıza vefasızlık etmemiş ve İmamoğlu’nda bir kültür şölenini de başlangıcına önayak olunmuş olacaktır.
9.İmamoğlu’nun caddelerine ve okullarına İmamoğlu ile özdeşleşmiş kişilerin isimleri verilmelidir. Örnek olarak Doktor Ali Deniz Meydanı, Fikret Aslan Kütüphanesi, Kırmızı Osman Lisesi, Gökvelioğlu Mehmet Efendi İlkokulu gibi… İşin ilginç tarafı İmamoğlu’nun idarecileri bu kişilerin İmamoğlu’nun değerini bile bilmemektedirler.
10. İmamoğlu’nda bulunan tarihi mekânlar hemen koruma altına alınmalıdır. Özellikle Ağzıkaraca Köyü ve Saygeçit Mahallesi’nde bulunan Şehitlik Mezarlıkları yapılmalıdır. Yeri gelmişken Ağzıkaraca Köyü’nde bulunan şehitlik mezarlığı Çamurdanzadeler tarafından yaptırılmıştır ama kitabesi nedense yanlış yapılmıştır.
            İnsan kendi kendine sormadan edemiyor bu teklifler dikkate alınacak mı diye. Şunu itiraf etmeliyim ki bu tekliflerim zerre kadar dikkate alınmayacaktır. Çünkü İmamoğlu’nda idarecilik yapan(seçilmişler ve atanmışlar dâhil) kimseler kendilerinin her şeyi bildiklerini zannederler. Oysaki İmamoğlu’nu bir ucundan diğer ucuna gezdiğiniz zaman İmamoğlulu idarecilerin hiçbir şeyde bilmediklerini görürsünüz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder